Slideshow image
Previous Next
Νεφρολιθίαση

Νεφρολιθίαση

Η παρουσία λίθων στους νεφρούς (νεφρολιθίαση) αποτελεί μια απο τις αρχαιότερες ασθένειες του ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αρχαιολογικές εκσκαφές που έγιναν στην Αίγυπτο στις αρχές του αιώνα μας, βρέθηκαν λίθοι στους νεφρούς σε μούμιες που χρονολογούνται περίπου στα 4800 χρόνια προ Χριστού.
Μετά από περίπου επτά χιλιετηρίδες, η νεφρολιθίαση εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον άνθρωπο και παραμένει πολύ συχνή πάθηση. Σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε οτι στη βόρεια Αμερική ενας στους δέκα άνδρες και μία στις τριαντά γυναίκες θα παρουσιάσουν ένα ή περισσότερους λίθους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ελλάδα η συχνότητα της νεφρολιθίασης είναι ακόμα μεγαλύτερη και θεωρείται ότι ένας στους επτά Έλληνες θα παρουσιάσουν νεφρολιθίαση στη διάρκεια της ζωής τους.
Η νεφρολιθίαση δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, εάν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Αντίθετα, εάν παραμεληθεί μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Οι επιπτώσεις αυτές είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις, η αποφρακτική νεφροπάθεια, η συλλογή πύου στους νεφρούς και σε παραμελημένες περιπτώσεις καταστροφή των νεφρών που δεν αναστρέφεται και νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται αιμοκάθαρση.

 

Αντιμετώπιση

Η ανάπτυξη της λιθοθριψίας τα τελευταία χρόνια έφερε επανάσταση στη θεραπεία των λίθων. Πρίν απο την ανάπτυξη της λιθοθριψίας η αφαίρεση των λίθων γινόταν χειρουργικά με σημαντικές επιπλοκές και ταλαιπωρία των ασθενών. Τώρα όλο λιγότεροι ασθενείς οδηγούνται στο χειρουργείο.
Όμως, αν και η αφαίρεση των λίθων είναι σήμερα σχετικά εύκολη υπόθεση, δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά τα μεταβολικά αίτια που δημιουργούν τους λίθους και έτσι παρουσιάζονται συχνές υποτροπές. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ασθενής παρουσιάσει κωλικό του νεφρού, θα πάρει με παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν θα κάνει μεταβολικό έλεγχο.
Άρα, λοιπόν, έχει σημασία, εκτός απο την αφαίρεση των λίθων, να δοθεί μεγάλη προσοχή στη κατάλληλη δίαιτα και εάν χρειάζεται να δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης με αυτά τα μέσα θα αναλυθεί σύντομα, ποιο κάτω.
Για να γίνει η σωστή πρόληψη και θεραπεία έχει μεγάλη σημασία έχει μεγάλη σημασία να γίνει διάκριση των τύπων της νεφρολιθίασης . Από τους δέκα ασθενείς με νεφρολιθίαση, στους έξι θα βρεθεί η ακριβής αιτία και θα δοθεί ειδική θεραπεία η οποία θα είναι και αποτελεσματική. Όμως και στους υπόλοιπους ασθενείς, στους οποίους δεν θα βρεθεί τι φταίει για την νεφρολιθίαση, θα ληφθούν γενικά μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο να ξαναπαρουσιασθεί νεφρολιθίαση, (υποτροπές). Έχει βρεθεί ότι οι υποτροπές μειώνονται στο μισό, όταν υπάρχει καλή παρακολούθηση και συνεργασία γιατρού και ασθενούς.